A Televele Médiapedagógiai Műhely Egyesület az Informatikai Vállalkozások Szövetségével együttműködve az EMMI megbízásából készítette el 2018-ban a változó médiakörnyezet kihívásaira reflektáló médiapedagógiai tananyagcsomagját a közoktatás 1-12.évfolyama számára.

A tananyagcsomag elsődlegesen a Digitális Témahét pedagógusközössége számára készült, de minden pedagógus számára elérhető.

Korosztályonként (1-4. évfolyam, 5-8. évfolyam, 9-12. évfolyam) 3×90 perces foglalkozás és a hozzá tartozó segédanyagok, mellékletek alkotják a csomagot. Minden foglalkozáshoz tartozik egy önálló a foglalkozásba illeszkedő oktatóvideó.

A tananyagok mobileszköz-központúak, a diákok saját médiaélményeiből táplálkoznak és a média aktuális kérdéseit (biztonságos alkalmazásválasztás, biztonság mobil környezetben, álhírek, a reklám új jelenségei, függőség  stb.) vizsgálják. Az alsó tagozaton a foglalkozásokhoz nem használunk digitális eszközöket, azért, hogy a média világára való reflexiót segítsük, a felsős és középiskolás csomagban azonban hangsúlyos a digitális eszközhasználat.

A foglalkozások élmény- és tevékenységközpontúak.

A tanárok felkészülését korosztályonként egy webinárium is segíti.

A három tananyag három nagyméretű tömörített mappában található! A foglalkozásvázlatok külön, pdf-ben megnyithatók.

1-4. évfolyam – Letöltés

5-8. évfolyam – Letöltés

9-12. évfolyam – Letöltés

A tanárok felkészülését korosztályonként egy webinárium is segíti, amelyek felvétele megtekinthető a Digitális Témahét YouTube-csatornáján.

Az alsós csomaghoz tartozó videó:

A felsős csomaghoz tartozó videó:

A középiskolás csomaghoz tartozó videó: