Artemisszió Alapítvány – Médiatudatosság szakmai nap

Az Artemisszió Alapítvány Médiatudatosság szakmai nap 2023. június 7. A kerekasztal-beszélgetésen és workshopon a Televele Egyesület képviseletében Dalotti Márk és Nagy Krisztina vett részt.

 

Workshopok a Szinyei Merse Pál Gimnáziumban

Szinyei Merse Pál Gimnázium 2022. február 16. Álhírvadász workshopok 9. osztályos diákoknak 

Szinyei Merse Pál Gimnázium 2023. február 16. Digitális képmanipuláció workshop 9. osztályos diákoknak

Szinyei Merse Pál Gimnázium 2023. március 29. Arculat és háttér – Influenszerek világa workshop 9. osztályos diákoknak

Nagy Krisztina cikke a G7 oldalán a médiaműveltség szerepéről az iskolában

A G7 Holnap – Jó iskola-sorozat keretében 2022. október 5.-én jelent meg  Nagy Krisztina: Tengernyi kockázatot hordoz, ha nem foglalkoznak eleget a médiaműveltséggel az iskolában című cikke. Link.

A Political Capital podcast-je

2020. július 24. Hogyan küzdjünk az álhírek ellen? A Televele Egyesület képviseletében Timár Borbála beszélt a médiaoktatás jelentőségéről és lehetőségeiről. Link.  

Kerekasztal-beszélgetés az Artemisszió Interkulturális Alapítvány: ”Democracy and Innovative Methods in Education” programján

Online konferencia és kerekasztalbeszélgetés a médiaoktatás helyzetéről 2020. április 24-én. A Televele Egyesületet Nagy Krisztina képviselte.

Előadás a Pszita IV. Digitális világ – analóg kapcsolatok című konferencián

2019. november 9. Kamaszok mobillal – hogyan kapcsolódhatunk hozzájuk? Kamaszokkal való munka médiapedagógiai módszerrel előadó: Borbély Dóra, Timár Borbála Link

Előadás az Internet Hungary Konferencián

2019. október 2. (Egy)Személyes játékok – Influencerek hatása a befogadók személyiségére, viselkedésére  előadó: Borbély Dóra Link

Előadás a Magyartanárok Egyesületének A pellengér új formái: bullying, cyberbullying című konferenciáján

2019. október 12. Megosztás és viselkedési kultúra online terekben – médiapedagógiai eszközök az online zaklatás kezelésére  előadó: Nagy Krisztina A konferencia programja

Előadás a Kortás Médiamentor Programról a X. Nemzetközi Médiakonferencián

Nagy Krisztina előadása 2019 okt. 2-án. Link

Digitális Családi felfedezések az Egyszülős Központban

Borbély Dóra: foglalkozása „Te mit csinálnál? Cyberbullying kártyajáték felnőtteknek és gyerekeknek” címmel zajlott az Egyszülős Központban 2019. február 23-án.

A Te gyereked mindig Online? Konferencia és párbeszéd a Digitális Gyermekvédelmi Stratégia köznevelési kérdéseiről

A 2018. december 8-án tartott konferencián a program kidolgozóiként Nagy Krisztina és Tímár János vett részt a Digitális káprázatok – ők tényleg jobban tudják?! című, a kortárs mentor képzésről szóló kerekasztal-beszélgetésen. Link.

Műhelymunka a Digitális Pedagógus konferencián

2018. november 24-én az ELTE PPK-n zajló konferencián a FAKE NEWS – ÁLHÍREK ÉS AMIT TEHETÜNK ELLENE  címmel workshopot tartottunk  a DIA és  az atlatszo.hu munkatársaival. Egyesületünk részéről Nagy Krisztina vett részt a workshop szervezésében és lebonyolításában.

Webináriumok a Médiapakk tananyagcsomaghoz

2018 őszén három webináriumot tartottunk a Médiapakk tananyagcsomag alsós, felső és középiskolás tananyagaihoz kapcsolódó felkészítésként. A videók a Digitális Témahét YouTube-csatornáján érhetők el.

Alsós, Felsős, Középiskolás

Előadás a XI. „Tudatosság a médiában” konferencián

2018. április 28-án Timár Borbála tartott előadást Egerben a médiapedagógia módszertanáról. Az előadáshoz kapcsolódó prezentáció elérhető itt.

Webinárium a mobil médiatudatosság témaköréből

2018. március 20-án Timár Borbála tartott webináriumot a Digitális Témahét keretében. A webinárium elérhető a Digitális Témahét Youtube-csatornáján. Link.

Előadás az Oktatás – Informatika – Pedagógia konferencián

2018. február 9-én az MTA-DAB székházában tartott konferencián Timár Borbála beszélt a Drón programról és a kritikai médiaműveltség fejlesztéséről. Link

Webinárium az eTwinning programban  

Az Oktatási Hivatal által szervezett, tanárokat célzó online oktatási felületen Nagy Krisztina 2017 november 20-án tartott előadást a Tudatosság, szűrés, biztonságos tájékozódás az online környezetben címmel. Az előadás itt érhető el.

Előadás a Digitális Pedagógus Konferencián

Hogyan tanítsunk az álhírekről? címmel tartott előadást Nagy Krisztina 2017. november 18-án az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Karán rendezett konferencián. A konferenciakötet letölthető itt.  

Előadás Prágában a Media in the Post-Truth World: The New Marketplace of (Dis)information” konferencián.

2017 november 3-án  Prágában Nagy Krisztina Critical media literacy – The role of media literacy in the struggle against fake news címmel tartott előadást. A konferencia programja itt az előadás pedig itt érhető el.

Előadás a Kutatók Éjszakáján az MTA TK Jogtudományi Intézetében

Nagy Krisztina 2017. szeptember 29-én a Jog és hazugság: nyerésben az álhírek? címmel tartott előadást az álhír jelenség szabályozási kérdéseiről,  az álhírekkel szembeni küzdelemben a médiaműveltség szerepéről. Az esemény programja elérhető itt.

Előadások „A média hatása a gyermekekre és fiatalokra” IX. Nemzetközi  Médiakonferencián (Balatonalmádi, 2017. szeptember 27-29.)

Timár Borbála  Mobilműveltség a tudatos mobil-eszközhasználat tanítása az általános iskolában címmel tartott előadást.  

Nagy Krisztina a konferencián tartott előadásában a kritikai médiaműveltség fejlesztését célzó Drón programcsomag koncepcionális keretéről, és a kapcsolódó oktatási tapasztalatokról beszélt.

A konferencia programja elérhető itt.

Előadás a Digitális társadalom- és médiatudomány Koncepciók, módszerek és gyakorlatok című műhelykonferencián

2017. szeptember 16-án  Nagy Krisztina a kritikai médiaműveltség koncepcionális alapjairól illetve pedagógia gyakorlatáról beszélt a pécsi műhelykonferencia második napján. A konferencia programja itt érhető el.  

Előadás a FAKE NEWS, FACT- CHECKING & MEDIA LAW Workshop-on ( KAS Media Program South East Europe and Article 10 ECHR Task Force )

Nagy Krisztina a 2017. szeptember 13 – 15 között Skopje-ben megrendezett eseményen tartott előadást az álhírekkel szembeni küzdelemben a médiaműveltség szerepéről. Az előadáson a kritikai médiaműveltség fejlesztését célzó Drón program is bemutatásra került.

Előadás az I. Művészetpedagógia Konferencián

A konferencián Timár Borbála adott elő 2017 június 23-án Média-szövegelés – vizuális pedagógia online térben címmel. A konferencia linkje.

Előadás a II. Gondolkodni – más – hogy? konferencián

2017. május 24-én Timár Borbála adott elő digitális médiaszöveg-alkotás témakörben. A konferenciához tanulmánykötet is készül majd. A konferencia linkje.

Webinárium a 2017-es Digitális Témahéten

A Digitális Témahetet megelőző tanárokat felkészítő webinárium-sorozaton Timár Borbála tartott előadást Médiatudatosságra nevelés digitális környezetben címmel.

Előadás az EUFORIA II. „MEDIA EDUCATION – in action” konferencián, Thessalonikiben

AZ EUFORIA projekt az EU Creative Media programjának részeként zajló kétéves program, amelyet a Thesszaloniki Nemzetközi Filmfesztivál szervez, lengyel és magyar partnerekkel. A Laterna Magica Egyesület, a magyar partner felkérésének eleget téve az Egyesület nevében Timár Borbála tartott előadást a Televele médiapedagógiai programjairól, módszertanáról.

A konferencia linkje.

Előadás a Digitális Pedagógus és Nemzedék Konferencián

2016 november 26-án zajlott a „Digitális lábnyomok – Digitális mérföldkövek” elnevezésű konferencia, amelyen Timár Borbála adott elő a Digitális Család szekcióban, A szülő szerepe a médiatudatosságra nevelésben címmel.

A prezentáció itt, a konferenciakötet itt érhető el.

A YouTube elrabolta a gyerekemet! – Nyilvánosság, privát szféra, netbullying

Kerekasztal-beszélgetés a Pagony Könyvesboltban, a Televele Egyesület részéről Timár Borbála vett részt.

Az esemény linkje.

Előadás az I. Mobilok az Oktatásban konferencián

2016 november 12-én Timár Borbála tartott előadást mobilműveltség, mobilkultúra témakörben.

A prezentáció itt, a konferencia absztraktkötete itt érhető el.

Előadás a Digitális Pedagógus Konferencián

A 2015 október 17-én az ELTE PPK-n tartott konferencián Timár Borbála adott elő Médiatudatosságra nevelés online és offline címen. Az előadás a digitális és a médiaműveltség kapcsolódási pontjait mutatta be a Televe Egyesület néhány tananyaga, foglalkozása alapján.

A prezentáció itt, a konferenciakötet itt érhető el.

Infokommunikációs Szakmai Nap 2015 – Internetes forgalomirányító szolgáltatások, Budapesti Ügyvédi Kamara Díszterme 2015. október 16.

A konferencia a Pécsi Tudományegyetem Állam és Jogtudományi Kara (PTE ÁJK), az Informatikai és Kommunikációs Jogi Kutatóintézet (IKJK) és a Magyar Jogász Egylet Média és Reklámjogi Szakosztálya szervezésében valósult meg. A konferencián Nagy Krisztina a digitális írástudás és a felhasználói tudatosság fejlesztésének kiemelt témaköreiről, illetve módszertani, intézményi megoldásairól tartott előadást.

Infokom szakmai nap Literacy es felhasznalii tudatossag

Előadás a VIII. Nemzetközi Médiakonferencián

Nagy Krisztina, az Egyesület elnöke tartott előadást a Balatonalmádiban 2015 szeptember 29 – október 1. között megrendezett konferencián. Az előadás témája az akkor még zajló, a Pro Talentis Alapítvánnyal közösen szervezett médiapedagógiai programról, amely a digitális írástudásfejlesztését, az online terek biztonságos és kreatív használatához szükséges ismeretbővítést és készségfejlesztést célozta.

Az előadás címe: Útelágazások és döntések a digitális rengetegben, a kapcsolódó prezentáció elérhető: https://prezi.com/edabc6zupbu6/utelagazasok/

Előadás az olvasáskultúráról

A WAN-IFRA (Lapkiadók Világszövetsége) Olvasásra nevelés munkacsoportjának Budapesten megrendezésre kerülő éves gyűlésén tartottunk előadást 2015. április 16-án a Televele olvasáskultúrát fejlesztő programjairól, a kritikus, értő médiahasználatot célzó fejlesztési munkáinkról. Nagy Krisztina előadása elérhető: https://prezi.com/mu8cuoyysgxx/televele-media-education-association/

Előadás A vizuális nevelés aktuális terei és időszerű kérdései a tanítóképzésben és az iskolai gyakorlatban konferencián

Az ELTE Tanító- és Óvóképző Kara 2015 április 15-én konferenciát szervezett A vizuális nevelés aktuális terei és időszerű kérdései a tanítóképzésben és az iskolai gyakorlatban címmel, ahova a Televele Médiapedagógiai Egyesület is meghívást kapott.

Nagy Krisztina Hangos kép – képes hang az (audio)vizuális nevelés lehetőségei és eszközei alsó tagozatban című előadása a mozgókép és médiaismeret tárgy alsó tagozatos kerettantervi feladatait a médiapedagógia eszköztárából vett gyakorlatokon keresztül mutatta be.

Előadás a Gyermekkultúra konferencián

A kortárs magyar gyerekkultúráról zajlott konferencia az ELTE TÓK-on 2014. november 20-21-én. A médiaoktatás és a gyermekkultúra kapcsolatáról az Egyesület nevében Timár Borbála tartott előadást; tanulmánya pedig a hamarosan megjelenő konferenciakötetben is helyet kapott.

Szülők estje a Szent Lőrinc Általános Iskolában

2014 április 29-én a Televele Egyesület nevében Timár Borbála tartott előadást a Szent Lőrinc Katolikus Általános Iskolában érdeklődő szülők és tanárok számára a médiatudatosságról, a kisiskolások médiahasználati szokásairól, a szülői kontroll lehetőségeiről és módszereiről.

2014. április – május:  Magánszféra és nyilvánosság a közösségi média használata során – módszertani workshop felső tagozatban tanító pedagógusok számára

Hamarosan indul legújabb workshopunk.

Részletes információ itt.

2014. január – március: Médiapedagógia műhelybeszélgetés-sorozat

A kétórás bemutatóban médiapedagógiai alapismeretek, a Moped bemutatása, játék és a gyakorlati kérdések megvitatása is helyet kapott.

A bemutató a következő helyszíneken és időpontokban zajlott:

jan. 20. Ajka, Patakparti Óvoda
jan. 23. Pécs, PTE Bölcsészettudományi Kar
febr. 4. Eger, Kemény Ferenc Általános Iskola
febr. 13. Dunaföldvár, Dunaföldvári-Bölcskei-Madocsai Általános Iskola, AMI, Gimnázium és Szakiskola Beszédes József Általános Iskolája
február 18. Budapest, Katolikus Pedagógiai Szervezési és Továbbképzési Intézet
március 5. Kaposvár, Nagyboldogasszony Katolikus Gimnázium
március 12. Oroszlány, Hunyadi Mátyás Általános Iskola

A program a Norvég Civil Alap támogatásával valósult meg.

EEA+Grants+-+JPG Norway+Grants+-+JPG

2013. szeptember 24. Médiapedagógia bemutató az ELTE Btk. Magyar nyelv és irodalom tanárszakos hallgatóinak

Raátz Judit szemináriumán, interaktív előadáson mutatatta be a Mopedet Timár Borbála és Tisza Géza. A médiapedagógia szemléletmódjának, kérdésfeltevéseinek bemutatása után részletesen beszéltünk a Mopedről.

A hallgatók két feladatot is kaptak, csoportmunkában ötleteket gyűjtöttek arra, hogyan mérnék föl diákjaik médiahasználati szokásait, majd egy a médiatudatosságra nevelés és az irodalom határán mozgó feladatot oldottak meg, a Moped 2. foglalkozás (hős, sztárí) alapján. Mindez alkalmat adott a médiapedagógiával kapcsolatos tanári attitűd problémafelvetésére is.

2013. június 1. Moped a PIL Akadémia konferenciáján rendezett TeachMeet-en

A TeachMeet olyan 3-5 perces minielőadást jelent, ahol tanárok osztanak meg tanároknak szóló ötleteket.

Itt mutatta be az Egyesület részéről Timár Borbála a Mopedet, kifejezetten a tanárok igényeire fókuszálva, az alábbi Prezi alapján.

2013. május 24. Az interaktív média hatása a társadalomra – a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem Magyar Karának konferenciája

Timár János A médiapedagógia lehetőségei kisgyermekkorban címmel tartott előadást.

A konferencia leírása és programja itt.

2013. április 18. Médiapedagógiai Műhely – ELTE Tanító és Óvóképző Kar BÁLVÁNYOS HUBA VIZUÁLIS NEVELÉSI KUTATÓ MŰHELY

Előadók:

Pallag Andrea, OFI – Médianevelés a tantervi szabályozásban
Bényei Judit, MOME – Médiaoktatás: koncepciók és tartalmak
Nagy Kriszta, Televele Médiapedagógiai Egyesület – Médiaélmény-médiaoktatás (a médianevelés lehetőségei a 6-10 évesek körében)

Moderátor: Pataky Gabriella ELTE TÓK

 

2012. október 5. A Moped programot bemutató konferencia az ELTE PPK-n

A Moped programot 2012. október 5-én mutattuk be az ELTE Pedagógia és Pszichológia Karán rendezett konferencián, amely a programcsomag részletes bemutatása mellett tágabb kontextusba is helyezte azt; a digitális gyermekkor, a fejlődéspszichológia, a demokratikus értékekre nevelés elméleti és gyakorlati kérdései, illetve a médiaoktatás hazai helyzete kapcsán. A konferenciát kerekasztal-beszélgetés zárta.

Az előadások és a kerekasztal-beszélgetés videófelvételeit itt megtekintheti.

2012. március 8. XI. kerületi Pedagógiai Intézet Pedagógiai Nap

Nagy Krisztina, Timár János: Médiapedagógia az óvodában

Pedagógiai nap Budapest XI. kerület 2012.03.08.

2011. december 7. Demokratikus értékek – médiaértés c. előadás, elhangzott a IV. Nemzetközi EAVI konferencián

A Média, oktatás, állampolgárok című konferencián Nagy Krisztina és Timár János mutatta be a médiaértés és demokratikus értékekre nevelés fejlesztését célzó programot (ez lett a Moped).

A konferencia programja itt megtekinthető.

Demokratikus értékek -médiaértés

2011. május 24. Digitális gyermekkor interaktív beszélgetéssorozat a Pataky Művelődési Központban

Internethasználat kisiskoláskorban (kutatások, használati szokások, mindennapi nevelési kérdések az internethasználat témakörében)

2011. május 16. Digitális gyermekkor interaktív beszélgetéssorozat a kispesti Ady Endre utcai Általános Iskolában

Téma: a gyerekek internethasználata, az ebben rejlő veszélyek és lehetőségek – ezekről beszélgetütnk a pedagógusokkal és az érdeklődő szülőkkel.

2011. május 14.  Digitális gyermekkor – interaktív beszélgetés a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Sárkányos Gyerekkönyvtárában szülők részére

A program: mozgókép- szerkesztés, vágás, rövid trükkfilm készítés, a Windows Movie Maker használata. Kérdések a videojátékok körül.

2011. május 12.  Videojátékok (használat, veszélyek,aranyszabályok) Szülői csoport a Pataky Művelődési Központban

A foglalkozás interaktív formában adott lehetőséget a témakörök alapos feltárására, a szülőket foglalkoztató kérdések megválaszolására. A csoportot vezette Nagy Kriszta médiajogász,médiapedagógus.

2011. február 15. Digitális gyermekkor I. “Audiovizuális gyermekműfajok – a rajzfilm” – interaktív szülőcsoport:  Janikovszky Éva Általános Iskola

2011. január 27. Digitális gyermekkor II. “Talkshow- kibeszélő show” – interaktív szülőcsoport: Ady Endre Általános Iskola, Budapest

2010. október-november: Digitális gyermekkor – A Sárkányos Gyermekkönyvtár médiaismereti beszélgetés-sorozata szülők számára

2010. május 29. Interaktív előadás a Hallássérültek Tanintézetében

A a Családi Nap keretében, hallássérült és siket gyerekek szülei számára. Az előadás témája: A médiaerőszak megjelenése és hatása, a tudatos médiahasználat.