PEGI_OK

A korhatár-besorolás biztosítja, hogy a szórakoztató termékek, pl. filmek, videók, DVD-k és számítógépes játékok egyértelmű jelöléssel rendelkezzenek arra vonatkozóan, hogy tartalmuk alapján mely korosztályok számára alkalmasak. A korhatár-besorolás útmutatást nyújt a fogyasztók (elsősorban szülők) számára és segít nekik eldönteni azt, hogy megvegyenek-e egy bizonyos terméket.

A PEGI-t Európa-szerte használják és elismerik, az Európai Bizottság is támogatja. A konzolgyártók töbsége (pl. a Sony, a Miscrosoft, a Nintendo), illetve az interaktív játékok készítői is használják a PEGI besorolást, ezért érdemes ilyen játékot beszerezni. Ha egy online játékoldal (amelyen sok kicsi játék van) tartalmazza a PEGI OK címkét, az azt jelenti, hogy bármely korosztály (hároméves kor fölött) játszhat az ottani játékokkal.

A PEGI címkéi a korhatár-besorolást jelzik, minden esetben azt, hogy mi a játék alsó korhatára. Ez nem a nehézségre vonatkozik, kizárólag arra, milyen tartalom található benne.

 1. Pegi-3-hogyan-kell.gif PEGI 3: Az ide sorolt játékok tartalma valamennyi korosztály számára alkalmasnak tekinthető. Némi erőszak ábrázolása komikus kontextusban (pl. a Bugs Bunny vagy Tom & Jerry rajzfilmekre jellemző erőszak-ábrázolás) megengedett. Fontos, hogy a gyermek a képernyőn szereplő személyeket ne azonosíthassa valós életbeli személyekkel, a képernyőn szereplő figuráknak teljesen a fantázia világába kell tartozniuk. A játék nem tartalmazhat olyan hangokat vagy képeket, amelyek kisgyermekek megijesztésére vagy megrémítésére alkalmasak. Durva beszéd nem hangozhat el, és nem lehetnek benne meztelenséget ábrázoló jelenetek vagy szexuális tevékenységre történő utalások.
 2. Pegi-7-hogyan-kell.gif PEGI 7: Minden olyan játék, amely különben 3 besorolású lenne, de tartalmaz néhány ijesztő jelenetet vagy hangot, ebbe a kategóriába sorolható be. Részleges meztelenséget tartalmazó jelenetek megengedettek, de semmiképp sem szexuális kontextusban.
 3. Pegi-12-hogyan-kell.gif PEGI 12: Azok a videojátékok, amelyek a fantázia világába tartozó személyekre irányuló, kissé szemléletesebb jellegű erőszakot és/vagy ember-kinézetű vagy felismerhető állatokra irányuló nem szemléletes jellegű erőszakot ábrázolnak, valamint azok a videojátékok, amelyek kissé szemléletesebb jellegű meztelenséget ábrázolnak, ebbe a kategóriába sorolhatók. A durva beszédnek ebben a kategóriában mérsékeltnek kell lennie, és nem tartalmazhat szexuális töltelékszavakat.
 4. Pegi-16-hogyan-kell.gif PEGI 16: Ezt a besorolást kell alkalmazni akkor, ha az erőszak (vagy szexuális tevékenység) ábrázolása olyan mértékű, hogy az a valós életben várhatóval megegyezik. A PEGI 16 besorolású játékok tartalmazhatnak szélsőségesebben durva nyelvhasználatot, a dohányáru és kábítószerek használatát és a bűnözői tevékenységek ábrázolását.
 5. Pegi-18-hogyan-kell.gif PEGI 18: A felnőttekre részére történő besorolást kell alkalmazni durva erőszak ábrázolása esetén és/vagy akkor, ha konkrét erőszaktípusok elemei kerülnek ábrázolásra. A durva erőszakot a legnehezebb meghatározni, mivel sok esetben nagyon szubjektíven értelmezhető, de általánosságban olyan erőszakként jellemezhető, amelynek az ábrázolása a nézőben visszatetszést vált ki.

A tartalmi besorolást nyolc címke biztosítja:

 1. Pegi-durva-beszed-hogyan-kell.gif Durva beszéd: A játék durva beszédet tartalmaz.
 2. Pegi-hatranyos-megkulonboztetes-hogyan-kell.gif Hátrányos megkülönböztetés: A játék hátrányos megkülönböztetést ábrázol vagy hátrányos megkülönböztetésre ösztönző anyagot tartalmaz.
 3. Pegi-kabitoszerek-hogyan-kell.gif Kábítószerek: A játék kábítószerek használatára utal vagy azt ábrázolja.
 4. Pegi-felelem-hogyan-kell.gif Félelem: A játék félelmetes vagy ijesztő lehet a kisgyermekek számára.
 5. Pegi-szerencsejatek-hogyan-kell.gif Szerencsejáték: A játék szerencsejátékra ösztönöz vagy szerencsejátékot tanít.
 6. Pegi-szex-hogyan-kell.gif Szex: A játék meztelenséget és/vagy szexuális viselkedést ábrázol vagy szexuális utalásokat tartalmaz.
 7. Pegi-eroszak-hogyan-kell.gif Erőszak: A játék erőszak ábrázolását tartalmazza.
 8. Pegi-online-hogyan-kell.gif Online: A játék online játszható. Ez abból a szempontból fontos paraméter, hogy így a játék közben gyermekünk „idegenekkel” is kapcsolatba tud lépni.

A PEGI tanácsot ad a játékok életkori alkalmasságával kapcsolatban, azonban minden gyerek más és más, ezért a szülőnek kell megítélnie, mi az ami való gyermekének, és mi az, ami nem.

A játékra is vonatkoznak a gyerekek médiafogyasztásával kapcsolatos általános tanácsok:

 • egyezzenek meg az időbeosztásban, mikor és mennyit játszaht a gyerek
 • ismerkedjen meg a játékkal, ha lehetséges, próbálja ki
 • játszon közösen a gyermekével, illetve figyelje, hogyan játszik egyedül, hogy segíteni tudjon neki a konfliktusok, nehézségek feldolgozásában
 • bátorítsa a játékkal kapcsoaltos élmények megosztására, beszélgessen vele sokat
 • az online játékok fokozott odafigyelést igényelnek, egyrészt a letölthető kiegészítők miatt, amelyek pénzbe kerülhetnek, illetve megváltoztathatják a játék besorolását, illetve az online kommunikáció során gyermeke másokkal is kapcsolatba kerülhet.

Forrás: PEGI, Hogyankell