Taníts a biztonságos internetről!

A Biztonságosabb Internet Nap alkalmából a No Hate Speech Mozgalom közzétett néhány ötletet, javaslatot, olyan feladatokat, melyekkel február 11-én foglalkozni lehet az iskolában – vagy akár otthon is.

A link itt található, az alábbiakban röviden bemutatjuk ezeket a feladatokat. A Bookmarks-ban, illetve a WideWebWoods tanári segédanyagában található egyes feladatok tananyagaink közt is megjelennek magyarul.

1.

„Az életem nem műsor” – a Compass 232. oldalán található anyag az internetes zaklatásról (cyberbullying) inkább középiskolások, egyetemisták, akár felnőttek számára készült.

A 90 perces foglalkozás során állításokról kell eldönteni, hogy azok igazak-e ránk vagy sem, majd az eredményeket a csoport közösen megvitatja. A tananyag komoly szakmai hátteret és gyakorlati javaslatokat is tartalmaz.

2.

A Bookmarks 66. oldalán lévő feladat szintén az internetes zaklatásról szól, és az általános iskolás diákok számára is használható lehet, amennyiben a csoport jelentős része már rendszeresen és önállóan használ internetet.

A gyerekeknek a terem négy sarkában elhelyezett vélemény-táblákhoz kell futnia, annak megfelelően, hogy hogyan reagálnának a tanár által leírt szituációban.

3.

A Bookmarks 130. oldalán található a „Mit viselsz a neten?” című feladat, amelyben a gyerekeknek egy diagrammon kell bejelölniük, milyen típusú információt kivel osztanának meg, majd ezt megbeszélik.

Szintén általános iskolásoknak való feladat.

4.

Az online biztonságról szóló, magyar nyelven is elérhető játék a WideWebWoods, amelyet az Európa Tanács hozott létre, és amelyhez nagyon komoly tanári segádanyag is jár.

Ezt akár tanórán is lehet (számítógépes teremben) játszani a gyerekekkel, erre részletes instrukciók találhatók a segédkönyvben, de szülő – gyerek is játszhatja otthon, együtt (a szülő feladata ebben az esetben a kérdezés, segítés, magyarázat).