Mobiltelefon - hány éves kortól? - Televele Médiapedagógiai Műhely Egyesület

Mobiltelefon – hány éves kortól?

Az American Academy of Pediatrics összeállítása szerint nincsen valóban “megfelelő” kor arra, hogy gyermekünk fejest ugorjon a digitális világba, de a felelősen gondolkodó szülőnek érdemes elgondolkodnia azon, hogyan is tegye ezt – előbb-utóbb úgyis megtörténik.
Mindazonáltal nincs ok a sietségre. Érdemes korlátozni a sebességet, és mindig csak az életkorának megfelelő eszközzel, technológiával ismertetni meg.

A gyerekek évről évre egyre fiatalabb korukban kapják meg első telefonjukat. A kutatások szerint azonban az általános iskolás korú gyerekek nem igazán használják mobiltelefonjukat, úgy tűnik, a középiskolás kor az, amikor a gyerek igazán megérik rá. Miért kapnak mégis?

A legtöbb szülő válasza erre a biztonság. Ha a gyerek valamilyen súlyos betegségben szenved, megnyugtató lehet, ha van nála telefon, hiszen bármikor szüksége lehet segítségre, illetve a szülők is bármikor el tudják érni a gyereket. Ugyanez lehet a helyzet, ha mindkét szülő sokat dolgozik, és keveset vannak otthon. Ha a gyerek nem egyedül megy haza az iskolából, erre nincs okvetlenül szükség.

A telefon esetében érdemes  elkülöníteni a hagyományos és az okostelefonokat. Utóbbiak terjedése radikálisan megváltoztatja a kisgyerekek mobilozási szokásait. A hagyományos telefonok kisebb elterjedésének ugyanis a telefon szociális funkciója lehetett az oka; az ilyen korú gyerekek nem élnek olyan önálló életet, amely igényelné a sok telefonálást. Más a helyzet az okostelefonok esetében, amelyeken elérhetők azok a funkciók, illetve ugyanazok az alkalmazások, amelyeket a gyerekek is szeretnek, használnak: videónézés, chat, játékok. Ezekre azonban nincs a szó szoros értelmében “szükségük”, illetve az eszköz ebben az esetben nem elsősorban “telefonként” működik. Érdemes tehát végiggondolni, mire is fogja majd használni a gyerek a mobiltelefont, és ennek alapján dönteni, mikor és milyen készüléket kapjon.