Amit minden szülőnek tudnia kell a YouTube-ról - Televele Médiapedagógiai Műhely Egyesület
Amit minden szülőnek tudnia kell a YouTube-ról

A YouTube a videók kiapadhatatlan forrása. Manapság a legtöbb kisgyerek YouTube-videókkal kezdi a mozgóképekkel való ismerkedést, nem a televízió gyerekcsatornáin vagy DVD-ken elérhető műsorokkal. (Ezt a témát több bejegyzésünk is érinti a blogon.)Ha a gyerek már elég nagy ahhoz, hogy önállóan nézzen videókat, illetve keresse az őt érdeklő tartalmakat, két fontos aspektusra érdemes felhívni a figyelmét: a nézés és a feltöltés/megosztás témájára.

youtube

Ha a gyerek csak videónézésre használja a YouTube-ot, az alábbi szabályokat érdemes betartani:

 • Tegyük a számítógépet a nappaliba, jól látható helyre – így kisebb lesz a kísértés, hogy olyat nézzen, amit nem szabad.
 • Érdemes vele együtt megnézni a YouTube Biztonsági központját, amely magyarul is elérhető. Számos fontos információt és tanácsot tartalmaz adatbiztonságról, zaklatásról, illetve kifejezetten szülőknek, illetve tanároknak szóló tanácsokat is.
 • A legtöbb videónál lehetőség van a kommentelésre. Figyeljünk arra, hogy a gyerek (a többi közösségi média-oldalhoz hasonlóan) megfelelően használja ezt a lehetőséget.
 • Használjuk a biztonsági módot (ez főleg olyan, kisebb gyereknél lehet hatásos, aki még nem tudja kikapcsolni). Az oldal alján könnyen megtalálható ez a beállítási lehetőség.
 • Kisebb gyereknél érdemes lehet saját lejátszási listát összeállítani számára, nagyobbaknak pedig megmutathatjuk saját listáinkat (ha vannak – ha rendszeresen nézünk videókat a YouTube-on érdemes lehet készíteni egy ilyet), illetve bíztathatjuk a gyereket arra, hogy ő is készítse el sajátját. (Saját fiókot – a Facebookhoz hasonlóan – csak 13 éves korától készíthet.)
 • A YouTube néhány játékot is ajánl: állítsunk össze lejátszási listát saját gyerekkorunk kedvenc videóiból, és mutassuk meg, mi miket szerettünk, amikor annyi idősek voltunk, mint ő; vagy tippeljük meg közösen megnézett videókról, mennyire lehetnek népszerűek.
 • Figyeljünk mi is gyermekünk biztonságára; ha van saját csatornánk, és azon családi videókat osztunk meg, figyeljünk arra, hogy csak privát módon lehessen megosztani, és rendszeresen ellenőrizzük és moderáljuk a kommenteket is.

Videókat készíteni és közzétenni nagyon szórakoztató, és egy okostelefonnal már egészen könnyű. Bíztassuk gyerekünket arra, hogy készítsen saját csatornát, és tegyen közzé videókat, de tartassuk be a biztonsági előírásokat.

 • Használjuk a YouTube biztonsági beállításait, és állítsuk a személyes tartalmú videót “Nem listázott”-ra, vagy “Privát”-ra, és csak barátainkkal osszuk meg a linket. A privát beállítás esetén a videót legfeljebb 50 meghívvott nézheti meg, és nem jelenik meg a lejátszási listákon sem.
 • A gyerek válasszon olyan felhasználónevet, amely nem utal saját nevére, életkorára, nemére. A lánynevű felhasználók általában több online zaklatásnak vannak kitéve. Gondoljuk csak végig, milyen kommentek érkezhetnek az Aranyoskislany13 nevű felhasználó videóira…
 • Tartsa be a “nagyi-szabályt”: Mit szólna a Nagyi, ha látná, mit töltöttem fel? (Ez azért nagyon fontos, mert tudjuk, hogy minden, az internetre feltöltött anyagunk örökre megmarad, akkor is, ha később letöröljük. Érdemes megfontolni, mi az, amit nem szeretnénk viszontlátni tizenöt év múlva, egy állásinterjún…)
 • Saját videónál figyeljen oda arra, hogy felismerhetőek-e mások is a videón, és kérte-e az engedélyüket a publikálásra; illetve hogyha zenét használ, azt legálisan teszi-e (szabadon felhasználható, vagy engedélyt kért a jogtulajdonostól).

 http://mediasmarts.ca
http://parentia.hu

Olvasson cikkeket a YouTube-ozásról blogunkon is!