Médiaerőszak kezelésével foglalkozó iskolai program az USA-ban

A médianevelés segíthet a gyerekek erőszakos viselkedésének csökkentésében – nyilatkozta annak a civil szervezetnek a vezetője, amely New Hampshire Állam Egészségügyi és Oktatási Minisztériumától jelentős anyagi támogatást kapott arra, hogy kidolgozzon egy a médiaerőszak kezelésével foglalkozó iskolai programot az általános iskolák ötödikesei számára.

A Media Power Youth névre hallgató manchesteri székhelyű civil szervezet több éve foglalkozik a média és az egészségügy, illetve a média és az erőszak kapcsolatával.

A program során a szervezet ingyen tanárképzéseket és tananyagot biztosít az állam iskoláinak. Néhány kiválasztott intézményben középiskolai és főiskolai kurzusokat is indít. Az Oktatási Minisztérium részt vesz abban, hogy az információk az interneten is elérhetőek legyenek és a programot valamennyi iskola elérhesse, használhassa.

A mostani megállapodásról New Hampshire kormányzója, Maggie Hassan azt mondta: együtt kell dolgoznunk az, hogy biztonságos környezetben élhessünk, hogy csökkenjen az erőszak, különösen a fiatalok körében.

A médiaműveltség – a civil szervezet vezetője szerint – segíti a gyermekeket abban, hogy jobb döntéseket hozzanak, segíti az empatikus képességek fejlesztését és hozzájárul az egészségesebb életmódhoz és a jobb tanulmányi teljesítményhez. A program segít értékelni a médiaüzeneteket, ezen belül a médiaerőszakot és ezt a gyerekek saját viselkedéshez kapcsolja.

Forrás