Touch screen technology vector Free Vector

A családokban számos konfliktushelyzet fakad a médiahasználatból, abból, hogy mikor, mennyit, mivel szabad és lehet telefonálni, csetelni, netezni, játszani, filmet nézni vagy zenét hallgatni. Elképzelhető, hogy Te, e sorok olvasója is azok között vagy, akik nem kapták meg karácsonyra a vágyott új okostelefont, tabletet, szelfibotot vagy játékszoftvert. Ezek használatához önállóságra, felelősségtudatra, megbízhatóságra van szükség. Egy felnőtt ismerősöd sem örülne, ha elvesztenéd a százezer forintos új gépet, soha többé nem írnál házi feladatot, vagy az engedélye nélkül nevetséges képeket tennél fel róla a Facebookra.

A megoldás: bizonyítsd be, hogy komoly, felelősségteljes és megbízható vagy, aki a vágyott újdonságot megérdemli!

Íme 10 módszer, amelyik segíthet:

  1. Bizonyítsd be, hogy megérdemled: be tudod osztani az idődet, elkészíted a feladataidat, kedves és segítőkész vagy, és egy új kütyü érkezése nem fogja gyökeresen felforgatni a család életét (és a tiédet sem).
  2. Légy türelmes. Ezzel is azt bizonyítod, hogy megfontolt vagy, és hogy komolyan vágysz rá. Sok szülő teszteli a gyerekét azzal, hogy kivár. Ha minden héten másfajta telefont kérsz vagy újabb játékra vágysz, nem fognak komolyan venni.
  3. Bízz bennük. Lehet, hogy a szüleid nem értenek annyira a digitális technológiához mint te. De azért szeretnek, aggódnak érted, és a legjobbat akarják neked. Legyél hálás ezért, ne sértett, elutasító.
  4. Magyarázd el nekik. Lehet, hogy nem is értik pontosan, mi az amire vágysz, miben különbözik a többitől, milyen előnyei és veszélyei vannak. Beszélgess velük gyakran a téged érdeklő dolgokról. Sokat tanulnak, jobban megértik, amiről beszélsz. Imponál nekik, hogy ennyire elmélyültél egy téged érdeklő témában. Hagyd hogy kérdezzenek, válaszolj őszintén.
  5. Vegyél részt a család életében. A szülők leggyakoribb félelme, hogy a modern technológia eszközei eltávolítják a gyerekeket a hétköznapi élettől, zombikat csinálnak belőlük. Segíts a házimunkában, ágyazz be magadtól, és vidd le a szemetet, ha megkérnek rá. Ne veszekedj velük folyamatosan, bármennyire is nehéznek tűnik. Minél emberszerűbbnek tűnsz, annál szívesebben vásárolnak neked ilyesmit.
  6. Legyél jó barát. Inkább kedves, mint cool. Ez segíteni fog az offline kapcsolataid építésében, és ha meglesz a cucc, az online kapcsolatokban is. A legtöbb ember nem kedveli a bunkókat.
  7. Használd boldogan a meglévő eszközöket! Ha van már saját, régebbi okostelefonod, játékaid stb., örülj nekik, használd sokat, amíg az új cuccok meg nem érkeznek! Ha szüleid rád szólnak, hogy elég volt, ne vágd hozzájuk a távirányítót, és ne kezdj üvöltözni – így biztosan gyűlölni fogják a digitális technológiát.
  8. Használd a közösségi médiát! Nem, nem csak a Facebook-ról beszélünk. Kövesd a kedvenceid a Twitteren is, olvass és írj blogokat, fórumozz, készíts és posztolj különleges képeket, programozz vagy gyárts mémeket! Egyikhez sem kell új, drága cucc.
  9. Légy a saját digitális életed rendezője! Ne hagyd, hogy a technika eluralkodjon fölötted! Ne tölts vele túlságosan sok időt, és legyenek más témáid is!
  10. Mutasd be, mit tud az új generáció! Gondolkodj, alkoss, taníts bennünket, idősebbeket! Mutass be jó döntéseket, okos választásokat, új lehetőségeket! Te vagy a következő generáció, már most a te fogyasztói, médiahasználati döntéseid befolyásolják, merre megy a világ! Gondolkodj, alkoss, válassz!