Kié a cuki pofa?

Ahogyan arról anya-oldalunk is beszámolt a Facebookon, 10 éves lett a Facebook, és ezt egy személyre szabott videóval ünnepelte.

A tíz év egyben azt is jelenti, hogy az egykor regisztrált tízen-huszonéves generáció tagjai ma már húszasok-harmincasok. Így valószínű, hogy sokaknál a bulizós-utazós képeket felváltották a gyerekes-családos képek. Ebbe a körbe tartozom én is. Büszkén raktam ki a nagyobbik Baluról és a most született Gegéről készült képeket. Eddig. Nemrég Balu, a maga 6,5 évével azt találta mondani, amikor róla és nemrég megszületett tesójáról készítettem képet a mobiltelefonommal: „Jó, de nehogy feltedd a Facebook-ra!”. Még igazából nem is tudja pontosan, mi is az a “facebook”, csak hallott róla, de éppen abban a korban van, amikor már ciki kisbabásnak lenni, szépen mosolyogni egy képen, pláne a kisöccsel összebújva tenni mindezt. A férjem megmutatta neki a facebook-oldalamat, amit meglátva kijelentette, hogy szedjem le a róla készült 1-2-3 évvel ezelőtt készült képeket.

Mit tesz ilyenkor egy szülő? Nehéz szívvel mondanám azt, hogy persze, leszedem őket, hisz a facebook egyben egy kordokumentum is, szabad perceimben én magam is szívesen nézegetem a korábban feltett fotóimat, korábbi nyaralásokat. De a gyerekek is nőnek, és egy idő után kérdésessé válik, szabad-e szülőként fent hagynunk róluk a valamikor édesnek, esetleg viccesnek tűnő, fürdetős, etetős, játszós stb. képeket, főleg ha már elérték azt a kort, amikor mindez zavarhatja őket. De mi történik, ha nem törlöm le a képeket? Mi lesz akkor pár év múlva, amikor Balu is facebook-felhasználó lesz? Hogyan bízhatom abban, hogy tudatosan használja majd a közösségi médiát, ha én magam nem engedelmeskedem a kérésének? Miért is fogadna szót nekem, hinné el, fogadná el, hogy bizonyos szabályok az Interneten rá is vonatkoznak, ha szerinte anya sem használja olyan módon a közösségi oldalt, hogy mások jogait figyelembe veszi? Nem könnyű, egyik félnek sem. Sajnos, azt hiszem a bizalom visszaszerzése érdekében nincs más választásom, törölnöm kell a profilomról a képeket, és valahol máshol kell nosztalgiáznom! Vagy Ti örülnétek, ha anyukátok facebook-oldalán saját magatok babakori képeit kellene nézegetnetek?

-p-

Share Button

Hozzászólás